23-10-24

WordPress-website voor Google Discover

Het gedrag van online gebruikers verandert voortdurend. Waar zoekmachines traditioneel werden gebruikt om een vraag te beantwoorden, speelt Google Discover steeds meer in op het proactief aanbieden van content die aansluit bij de interesses van gebruikers, zelfs voordat ze zoeken. Voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen verbeteren, is het van essentieel belang om niet alleen zichtbaar te zijn in traditionele zoekresultaten, maar ook op nieuwe platformen zoals Google Discover.

In deze blog leggen we uit hoe je je WordPress-website kunt optimaliseren voor Google Discover, welke veranderingen in zoekgewoonten belangrijk zijn, en hoe je inspeelt op deze trends om je online zichtbaarheid te vergroten.

Wat is Google Discover en waarom is het belangrijk?

Google Discover is een gepersonaliseerde feed die gebruikers content toont op basis van hun interesses, eerder zoekgedrag en locatie. In tegenstelling tot Google Search, waar gebruikers zelf actief zoeken, biedt Google Discover content aan zonder dat de gebruiker een zoekopdracht invoert. Dit maakt het een krachtige tool voor bedrijven die hun doelgroep willen bereiken op momenten dat deze actief is, maar niet specifiek op zoek is.

Voor WordPress-websites biedt Google Discover een nieuwe manier om content te presenteren aan gebruikers. Je komt als het ware “voor de ogen van je doelgroep” op momenten waarop ze mogelijk nog niet eens wisten dat ze naar jouw producten of diensten op zoek waren.

Hoe werkt Google Discover?

Google Discover maakt gebruik van machine learning en algoritmes om relevante content te tonen op basis van verschillende factoren zoals:

  • Eerdere interacties met Google (zoals zoekopdrachten, bezochte websites)
  • Locatiegegevens en interesses
  • Actuele trends en nieuws

Dit betekent dat de content die wordt getoond in Google Discover uniek is voor elke gebruiker. Dit biedt bedrijven de kans om zeer gerichte content te presenteren aan een relevante doelgroep, wat de betrokkenheid vergroot en de kans op conversie vergroot.

Hoe optimaliseer je je WordPress-website voor Google Discover?

Hoewel er geen specifieke manier is om direct op Google Discover te verschijnen, zijn er wel optimalisaties die de kans vergroten dat jouw content wordt getoond. Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt ondernemen.

1. Creëer visueel aantrekkelijke content

Google Discover is sterk gericht op visuele elementen. Artikelen die verschijnen in Google Discover bevatten vaak grote afbeeldingen van hoge kwaliteit die direct de aandacht trekken. Zorg ervoor dat je content visueel aantrekkelijk is door het gebruik van hoge-resolutie afbeeldingen en duidelijke featured images.

Gebruik het formaat van 1200px breed voor je afbeeldingen, zoals aanbevolen door Google, en zorg ervoor dat je de juiste alt-tekst en beschrijvingen toevoegt om zoekmachines te helpen begrijpen waar de afbeelding over gaat. WordPress biedt een eenvoudige manier om featured images toe te voegen aan je posts, dus zorg ervoor dat je deze functionaliteit optimaal benut.

2. Publiceer actueel en relevant nieuws

Google Discover toont vaak actuele content die inspeelt op de laatste trends of gebeurtenissen. Door regelmatig nieuw en actueel materiaal te publiceren dat relevant is voor jouw industrie, vergroot je de kans om in Discover-feeds te verschijnen. Maak gebruik van nieuwsberichten, updates in jouw sector of zelfs seizoensgebonden content.

Een eenvoudige manier om dit te integreren in je WordPress-website is door regelmatig blogposts of nieuwsartikelen te plaatsen die aansluiten op actuele onderwerpen. Gebruik categorieën en tags effectief om je content te organiseren en Google te helpen je content beter te begrijpen.

3. Optimaliseer je content voor mobiel

De meeste Google Discover-gebruikers bevinden zich op mobiele apparaten, wat betekent dat je website perfect moet functioneren op smartphones en tablets. Een mobielvriendelijke WordPress-website is essentieel om goed te presteren in Google Discover.

Maak gebruik van een responsief thema en zorg ervoor dat alle afbeeldingen, video’s en andere elementen correct worden weergegeven op kleinere schermen. Optimaliseer je laadsnelheid met plug-ins zoals WP Rocket of Autoptimize om ervoor te zorgen dat je pagina’s snel laden, zelfs bij beperkte mobiele verbindingen. Snellere websites hebben niet alleen een beter gebruiksgemak, maar presteren ook beter in Google’s algoritmes.

4. Schrijf voor gebruikers, niet alleen voor zoekmachines

Google Discover richt zich op content die aansluit op de interesses van de gebruiker, dus het is belangrijk om content te schrijven die waarde biedt aan je doelgroep. Focus op het creëren van kwalitatieve, informatieve artikelen die een probleem oplossen of een vraag beantwoorden. Vermijd het overmatig gebruik van zoekwoorden of SEO-trucjes; de focus ligt op relevante, gebruiksvriendelijke content.

Maak gebruik van data uit tools zoals Google Analytics om te achterhalen welke onderwerpen en zoekwoorden goed presteren en schrijf meer over deze onderwerpen. Voeg hierbij unieke inzichten of perspectieven toe die je content onderscheiden van de concurrentie.

5. Maak gebruik van gestructureerde data

Het toevoegen van gestructureerde data, zoals schema.org-tags, aan je WordPress-website kan helpen om zoekmachines beter te informeren over de inhoud van je pagina’s. Dit vergroot niet alleen de kans dat je content goed wordt geïndexeerd, maar helpt ook om de zichtbaarheid in Google Discover te verbeteren.

Met plug-ins zoals Yoast SEO of Schema Pro kun je eenvoudig gestructureerde data toevoegen aan je WordPress-site zonder technische kennis. Dit geeft Google extra context over je content en verhoogt de kans dat deze in Discover wordt opgenomen.

De voordelen van WordPress voor Google Discover

WordPress biedt een breed scala aan voordelen voor bedrijven die hun content willen optimaliseren voor Google Discover. Met de juiste tools en plug-ins is het eenvoudig om je website schaalbaar, veilig en snel te houden terwijl je inspeelt op veranderende zoekgewoonten.

1. Schaalbaarheid van het platform
Of je nu een klein bedrijf hebt met een eenvoudige website of een groot platform met duizenden producten, WordPress biedt schaalbare oplossingen. Naarmate je groeit, kun je eenvoudig nieuwe functies toevoegen zonder dat de prestaties van je website hieronder lijden. Dit is cruciaal voor bedrijven die willen blijven groeien en hun online aanwezigheid willen uitbreiden, zowel in Nederland als daarbuiten.

2. Maatwerk webdevelopment
WordPress biedt uitgebreide mogelijkheden voor maatwerk. Dit betekent dat je je website kunt afstemmen op specifieke bedrijfsdoelstellingen, zonder afhankelijk te zijn van standaardoplossingen. Door te investeren in maatwerk webdevelopment-oplossingen kun je niet alleen de gebruiksvriendelijkheid verbeteren, maar ook je website optimaliseren voor Google Discover en andere nieuwe platformen.

3. Integraties met marketingtools
De integratie van marketingtools zoals Google Analytics, Search Console en social mediakanalen in WordPress maakt het eenvoudig om je prestaties in Google Discover te monitoren. Met behulp van deze tools kun je analyseren welke content het beste presteert, welke doelgroepen je bereikt en waar kansen liggen voor verdere optimalisatie.

Speel in op veranderende zoekgewoonten met Google Discover

Google Discover biedt bedrijven een nieuwe kans om zichtbaar te worden voor hun doelgroep, zelfs zonder dat er een actieve zoekopdracht wordt ingevoerd. Door je WordPress-website te optimaliseren voor Google Discover, kun je profiteren van veranderende zoekgewoonten en nieuwe klanten bereiken op momenten dat zij openstaan voor je content.

Met de juiste strategie, technische optimalisaties en maatwerkoplossingen kun je je concurrentiepositie versterken en een voorsprong nemen in een steeds veranderende digitale markt. Zorg ervoor dat je website altijd snel, visueel aantrekkelijk en mobielvriendelijk is, zodat je beter vindbaar bent op platformen zoals Google Discover.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg